Search
Share: 
Om Oss

WESTINGHOUSE UTVALD ATT LEVERERA BRÄNSLE TILL REAKTORER I OSKARSHAMN

Westinghouse Electric Company berättade idag att de har blivit utvalda av OKG AB att leverera ersättningsbränsle för alla tre av deras reaktorer (Oskarshamn 1, 2 och 3). Kontraktet innefattar årliga leveranser av kärnbränsle till deras reaktorer under en femårsperiod (2016-2020).

Enligt avtalet, undertecknat av OKG och Westinghouse Electric Sweden AB, kommer Westinghouse att tillverka bränslet på sin kärnbränslefabrik i Västerås. Westinghouse har genom åren varit en av huvudleverantörerna av bränsle för OKG och totalt har de levererat närmare 8500 bränsleelement till deras anläggningar.

“Kontraktet speglar OKGs fortsatta förtroende för Westinghouse som en leverantör av hög kvalitet”, säger Johan Hallén, Westinghouse VD för Norra Europa. “Affären hjälper oss att stärka vår position som den ledande leverantören av bränsle till kokarvattenreaktorer på europamarknaden, vilket bidrar till att säkra vår verksamhet i Sverige, där vi idag har över 1000 anställda.”

Alla tre kokarvattenreaktorerna (BWR), i Oskarshamn, konstruerades och byggdes av ASEA-ATOM, som sedermera blev uppköpt av Westinghouse år 2000. OKG AB ägs av E.ON Sverige AB, 54,5 procent, och Fortum AB, 45,5 procent.

Westinghouse Nuclear Fuel är en global leverantör av bränsle för både tryckvatten-, kokarvatten- och avancerade gaskylda reaktorer (AGR). Westinghouse levererar för närvarande bränsle till 145 tryckvatten- och kokarvattenreaktorer runt om i världen och har sammanlagt tio tillverkningsenheter varav två fabriker i Europa; Springfields Fuels Limited (Preston, Lancashire, Storbritannien) och Westinghouse Electric Sweden (Västerås).

Westinghouse Electric Company, del av företagsgruppen Toshiba Corporation (TKY:6502), är en global kärnkraftspionjär och idag en ledande leverantör av teknologi och produkter för kärnkraftsindustrin runt om i världen. Westinghouse levererade år 1957 världens första tryckvattenreaktor till Shippingport, Pa, USA. Idag ligger Westinghouse teknik till grund för närmare hälften av världens kärnkraftverk i drift, och för mer än häften av kärnkraftverken i Europa.
 
print